Hands

Familie Knijp

Tussen akkers, koeien en Natura 2000 ligt het gemengde bedrijf in het Drentse Anderen. Geertje en Albert combineren slim telen, kringloopdenken en maatschappelijke betrokkenheid op een erf waar elke vierkante meter een bewuste keuze is.

Even voorstellen..

Geertje Enting en Albert Jan Knijp boeren midden in het Nationaal park de Drentsche Aa met een Natura 2000-gebied op 150 meter afstand. Op deze plek runnen ze een gemengd bedrijf met akkerbouw, melkvee en loonwerk. Het grootste knelpunt in hun gebied is de watervoorziening. Ze zijn continu op zoek naar het ideale bouwplan om meer grip te krijgen op water kwantiteit en kwaliteit. En naar manieren om de bedrijfsvoering aan te passen aan de zeer uitdagende omstandigheden en tegelijkertijd een verdienmodel te creëren. Het combineren van de verschillende takken is zowel een verrijking als een extra uitdaging. In alle zoektochten staat de kringloop van het bedrijf centraal. Zo telen ze eiwit voor de eigen koeien en passen ze een ruime gewasrotatie toe. Voer dat ze niet zelf telen, kopen ze regionaal in. De nieuwste generatie staat al te trappelen om te boeren en is ervan overtuigd dat ze de goede manier van boeren passend bij het gebied en binnen de regelgeving gaan vinden.

Ze hebben een vergaderruimte ingericht waar mensen tussen de koeien kunnen vergaderen. Daarnaast verhuren ze een instructie- annex workshopruimte.


Over dit bedrijf zei de jury:

Het is een bedrijf dat veel met natuur en landschap bezig is. Als voorbeelden noemen ze regeneratief boeren, teeltmaatregelen als direct zaaien en niet-kerende grondbewerking. Ze nemen deel aan projecten, hebben verschillende proefpercelen aangelegd en passen het machinepark aan de nieuwe manier van telen.

De jury omschrijft de familie als zeer vooruitstrevend en maatschappelijk betrokken. Een gangbare boer met een innovatieve blik. En het combineren van de verschillende takken is voor de jury echt een plus.

Even voorstellen..

Geertje Enting en Albert Jan Knijp boeren midden in het Nationaal park de Drentsche Aa met een Natura 2000-gebied op 150 meter afstand. Op deze plek runnen ze een gemengd bedrijf met akkerbouw, melkvee en loonwerk. Het grootste knelpunt in hun gebied is de watervoorziening. Ze zijn continu op zoek naar het ideale bouwplan om meer grip te krijgen op water kwantiteit en kwaliteit. En naar manieren om de bedrijfsvoering aan te passen aan de zeer uitdagende omstandigheden en tegelijkertijd een verdienmodel te creëren. Het combineren van de verschillende takken is zowel een verrijking als een extra uitdaging. In alle zoektochten staat de kringloop van het bedrijf centraal. Zo telen ze eiwit voor de eigen koeien en passen ze een ruime gewasrotatie toe. Voer dat ze niet zelf telen, kopen ze regionaal in. De nieuwste generatie staat al te trappelen om te boeren en is ervan overtuigd dat ze de goede manier van boeren passend bij het gebied en binnen de regelgeving gaan vinden.

Ze hebben een vergaderruimte ingericht waar mensen tussen de koeien kunnen vergaderen. Daarnaast verhuren ze een instructie- annex workshopruimte.


Over dit bedrijf zei de jury:

Het is een bedrijf dat veel met natuur en landschap bezig is. Als voorbeelden noemen ze regeneratief boeren, teeltmaatregelen als direct zaaien en niet-kerende grondbewerking. Ze nemen deel aan projecten, hebben verschillende proefpercelen aangelegd en passen het machinepark aan de nieuwe manier van telen.

De jury omschrijft de familie als zeer vooruitstrevend en maatschappelijk betrokken. Een gangbare boer met een innovatieve blik. En het combineren van de verschillende takken is voor de jury echt een plus.